Derfor har mengden lån økt så mye

Er det en ting som virkelig interesserer økonomijournalister, så er det til hvilken grad vi nordmenn låner penger. Overskrifter som omhandler vår gjeldsgrad er nemlig meget interessante indikatorer på økonomien. En skulle tro, i henhold til hvordan lån blir uglesett, at disse er en indikator på en dårlig økonomi. Allikevel er det tilfellet heller tvert imot. Sannheten er at jo mer vi låner, jo bedre ser faktisk økonomien ut. Det er nemlig et vitne om at økonomien er smurt for fremtiden og folk trenger midler til å holde følge.

 

For et lån er egentlig bare en indikator på hva vi skal tjene i fremtiden. Når vi låner til for eksempel en bolig eller en bil, så er disse lånene basert på hvor stor inntekt vi vil ha fremover. Vi tar rett og slett ut lån vi kan betjene med vår fremtidige inntekt. Akkurat som ved bolig og bil, så gjør vi også slik ved forbrukslån. Dessverre har det seg sånn at enkelte regner ganske så feil på sin egen inntekt og betalingsevne her, og enkelte ignorerer til og med bare betalingene.

 

En betalingsanmerkning under lupen

Mange peker på at flere lån er korrelert med flere betalingsanmerkninger. Det betyr dog ikke at de har noen direkte korrelasjon. Det at enkelte feiler i å betale tilbake sine lån er ikke et bevis på at forbrukslånene ikke er forsvarlige. Når lånene ikke blir betalt tilbake derimot fra disse individene, så oppføres noe som kalles en betalingsanmerkning. Dette er en tøff skjebne for de som mottar den.

 

Dersom du ønsker et lån i dette tilfellet, så vil du måtte søke etter privatlån og lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning, og det er en meget tøff prosess. Det har seg nemlig sånn at de fleste banker i Norge ikke ønsker å ha stort å gjøre med deg når du har betalingsanmerkninger. Dette kan være til tross for at du har fått rettet opp økonomien, har god egenkapital og en god jobb. Så vær påpasselig når det gjelder å ta på deg store lånesummer!

 

Lån i fremtiden

Dersom du skal ta opp lån i fremtiden, så kan det være en god ide å holde deg selv på stø kurs og forsøke å unngå å ta opp privatlåns og lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning siden det ikke ser så altfor bra ut. Et godt tips kan være å spare fra tidlig alder, og ikke minst ta opp lån som kun er egnet til fornuftige årsaker. I en økonomi som bare ser ut til å gå en vei, så er det dog ikke overraskende at mengden lån øker raskt.

 

Om en skal se inn i krystallkula, så vil nok antallet lån bare øke fremover i tid, og da kanskje spesielt forbrukslån. Det er rett og slett bare et tegn på vår velferd, og ikke minst det faktum at vi skal tjene mye penger fremover. Da vil privatlån og lån uten sikkerhet med betalingsanmerkning også øke, så kanskje regelverket endrer seg også!